esc button
EN
search icon

שולחן ערוך

דוד שץ

אודות עיצוב

מנחה — 

טל מור סיני

פלסטיק כסמל לסטטוס חברתי

האם הפלסטיק הוא רק חומר מזהם, זול, מוקצה מחמת מיאוס, או שהוא חגיגה של צבעוניות, שחרור ושוויון? אלה מייחסים לו זילות ופחיתות ערך, ואלה חוגגים את האפשרות לארח ארוחות חגיגיות מרובות משתתפים בצבעוניות ובשמחה. אני מתעניין בהיבט המעמדי של הפלסטיק. כאשר הוחל מס על שימוש בכלים חד פעמיים נתפס המעשה כפגיעה בקהילות עניות בכלל, ובמרכיבי הזהות של קהילות אורתודוכסיות בישראל בפרט. קשה לדמיין את ארוחות ערב שבת וחג בקהילות חרדיות בלי הררים של כלי פלסטיק חד פעמיים שמושלכים לאשפה בסופן.

את הייחוס המעמדי של הפלסטיק בחברה הישראלית אבחן באמצעים אסתטיים. אציג מגוון רחב של ״שולחנות״ – ארכיון של מבטים על תחושת הפאר שאותה משיגים באמצעות עריכת שולחנות מהודרת – אף שהכלים כולם יהיו עשויים פלסטיק.

באופן מסורתי – מאז ימי חצרות המלכים של העת העתיקה–  עריכת שולחן הסעודה היא אתר של הפגנת עושר וכוח. שולחנות ערוכים בפאר מופרז נועדו לרומם את האצילים, בעלי הנימוסים וההליכות, שיודעים להשתמש בכל אחד מהכלים ברגע הנכון בעת הסעודה.

בשולחנות הפאר שלי משחק הפלסטיק בתפקיד הסרוויס המפואר. כל כובד האחריות של שמירה על הסרוויס המקורי – רכישה ביוקר של כלים איכותיים ושבירים, אחסונם בזהירות, שטיפתם בעדינות – כל המטען הזה נעלם כשהחומר הוא פלסטיק.

האם אפשר למצוא דרך ביניים בין ייצור המוני של פלסטיק לשירותם של רבים, שכרוך בנזק סביבתי, ובין שימוש בכלים יקרים מדי, שזועקים סמל סטטוס? האם אפשר להשתמש בפלסטיק באופנים חדשים, בני קיימא, שיעניקו לכל אדם את האפשרות לחגיגות של פאר, תוך שמירה על הסביבה?

No items found.

דוד שץ

דוד שץ (נ. ירושלים, 1988) הוא מעצב תעשייתי, בוגר התואר הראשון והשני בעיצוב תעשייתי בבצלאל. שץ יוצר עבודות עיצוב מחקריות וקונספטואליות המתמקדות בחומרים ובתהליכים של קראפט עכשווי ומקומי. עבודותיו הוצגו בתערוכות בארץ ובעולם, ביניהן סלונה דל מובילה במילאנו, שבוע העיצוב בירושלים, ומוזיאון המדע. במקביל ליצירה המחקרית עוסק שץ בעיצוב מוצר עבור חברות מסחריות המפתחות מוצרים לשוק המקומי והבינלאומי ומתמחה בפיתוח מוצרי טקסטיל.

פרויקטים נוספים